I slutningen af maj 2023 kommer The Ocean Race til Aarhus. Jeg glæder mig til at være en del af begivenhederne med Det Lille Skibsbyggeri.
I forbindelse med Tall Ships Races i Århus 2019 var jeg “værkfører” på workshoppen “Det Lille Skibsbyggeri”. I løbet af fire dage havde jeg og et hold af frivillige hjælpere cirka 1.800 gæster, som byggede 600 små træskibe af genbrugsmaterialer. Vores gæster var børn sammen med deres voksne – oftest forældre eller bedsteforældre. Og fokus var kreativ leg og samvær.
Workshoppen blev en kæmpe succes. Fordi det var sjovt, og fordi den skabte rammerne for noget af det allervigtigste i tilværelsen, nemlig glæden ved at skabe noget unikt i fællesskab.
Der blev smilet meget i vores lille skibsbyggeri, for glæde smitter og giver alle følelsen af, at det går som en leg.
I bogen Leg beskriver Marc Malmdorf Andersen, hvordan leg med sin placering midt imellem forudsigelighed og uforudsigelighed skaber en lind strøm af overraskende resultater og gennem historien har været udgangspunkt for mange store opfindelser. Leg er udforskning. Og der blev udforsket, opfundet og skabt fantastiske skibe i vores workshop. Ved hjælp af fantasi, genbrugsmaterialer og limpistol.
Marc omtaler objektsubstitution som et af legens kendetegn. At give ting andre egenskaber og funktioner end de oprindelige. Det var en helt uundgåelig del af skibsbyggeriet, for vores byggematerialer var en stor blandet bunke genbrug – kasseret legetøj, garn, stof, køkkenting, træstumper m.m.m. Børnene viste sig ikke overraskende som den stærkeste part, når det gælder objekt-substitution og opfindsomhed. Men de voksne, som anerkendte børnenes ekspertise på det felt, ydede et vigtigt bidrag med deres håndværksmæssige indsigt og mere strategiske tilgang til opgaven.
Succesen var størst, når børn og voksne i et ligeværdigt fællesskab fungerede som et team af fantasifulde innovatører og erfarne ingeniører. At finde og bevare balancen mellem de to parter er vanskelig, for det kræver blandt andet, at begge anerkender den andens kompetencer, at man lytter, at man prioriterer nytænkning fremfor rutine, at man værdsætter samværet og vigtigst af alt, at man tilgår processen som var det en leg. Hvis innovatøren og ingeniøren mestrer det, så går det hele faktisk som en leg!