For 25  år siden inviterede Kaj Sørensen fra Fyns Kunsthus mig til at være med i flokken af danske naivister og deltage i den årligt tilbagevendende udstilling ”Al Landsens Naivister”. Jeg sagde naturligvis ja tak!  Foruden et utal af udstillinger her i landet har jeg siden deltaget på internationale naivistudstillinger. I 2016 var det i Frankrig. Senere på Art Naif Festival i Polen med 300 kunstnere fra 40 lande. 

På de internationale udstillinger og i fællesskaber på de sociale medier mødes naivistiske billedkunstnere fra hele verden, og et stærkt kollegialt fællesskab er opstået gennem de senere år. Jeg har gode og nære kolleger i Frankrig, Italien, Burkina Faso, Australien, Finland m.m. På fotoet er jeg sammen med Dominique Eustase fra Frankrig.
Naivist-udstillingerne er anderledes end de fleste kunstudstillinger. Uhøjtidelige. Malerierne fylder væggene næsten fra gulv til loft, gæsterne peger, snakker og smiler. Udstillingerne er populære og utroligt velbesøgte. Måske fordi vi naivister maler billeder, som vækker genkendelse og gen-følelse. Vi skildrer vores sted, vores land og dets mennesker. Ikke nøgternt og fotografisk, men med en personlig indlevelse i hverdagslivet. Fordi kunstneren er en del af sit land og en bærer af dets kulturelle DNA. Fantasi, drømme og humor giver kunsten en ekstra dimension. Naivistiske kunstnere kan bidrage med et nyt og originalt perspektiv på fortællingen om verdens mangfoldighed og fællesskab. Og det er der brug for i disse tider.

Her i Danmark er der kunstforeninger og gallerier, som hvert år afholder fællesudstillinger med naivistisk kunst. Blandt andre Galerie Knud Grothe i Charlottenlund, Strandgalleriet ved Vejers Strand, Kunstgalleriet i Odense og min kollega Mia Cara i hendes hyggelige Galleri Naif på Islands Brygge i København. 

”Naivisme er en svær kunstretning. Den er faktisk ikke spor naiv. Den kræver, at udøveren tager sit udtryk meget alvorligt og formår at se på sin omverden med naivt-kærlige øjne, akkurat som en eventyrdigter gør det. H.C. Andersens fortællinger kaldes ofte naive – hvad blot viser, hvor raffineret og dobbelttydig naivistisk fortællestil kan være.” skriver Ole Lindboe i bogen Smukt som Uskyld.

Ole Lindboe har skrevet to bøger om naivismen i Danmark:
Naivister i Danmark
Smukt som uskyld – danske naivister